OM KRJBKåge River Jazz Band bildades år 2000 av ett gäng då äldre musikanter, som tyckte att Skellefteå borde ha ett trad- gladjazz band. Namnet ---- ja kunde man i Göteborg heta Göta River Jazz Men, så kunde man här uppe i norr heta Kåge River Jazz Band, och samtidigt göra lite PR för orten Kåge och den fina älven.

Det visade sig dock finnas problem, eftersom det i Skellefteå, trots en välrenommerad kommunal musikskola, inte växte/växer trombonister på träden. Men det gick bra med en ventilbasun också. Sagt och gjort, vi drog igång och tycker väl att vi lyckats rätt bra.

Orkestern bestod från början av Kjell Wichman kornet, Alf Staflund klarinett, “ Pedro” Lindblom ventilbasun, Erik Lindholm piano, Kjell Broberg kontrabas och Gunnar Stenmark trummor.

Vår musik är mycket dansbar, även om vi i normalfallet ej spelar till dans 21-01 Spontandans brukar ej sällan uppstå.

Under åren har delar besättningen av olika anledningar byts ut, och den ende som är kvar från början är trumslagaren.
MUSIKSTIL
Vi spelar den musik som i dagligt tal kallas gladjazz dvs. dixieland, new orleans, blues och swing.

Vår repertoar består av många titlar hämtade från det varma sköna Louisiana , Mississippi långt nere i södern i USA, i New Orleans, Memphis platser där jazzen föddes, och de stora mästarna, Louis Armstrong, Kid Ory ,WC Handy, Barney Bigard, höll till.

Men även svenska storheter som Thore Ehrling m.fl har fått bidraga till låtlistan.

Vårt låtval ligger långt tillbaka i tiden, strax efter 1900 och fram till 1940 ca, och vår publik, som har en ålder på 50 + ler ofta igenkännande, när titlarna presenteras.

Vi försöker spela en avslappnad svängig, tonskön musik med mycket rytm i. Sån´t som gör att folk vill stampa med i takten, och gunga med i rytmen. Klappa ett tre ( som vi svenskar oftast gör ) istället för två fyra, och kanske också sjunga med i någon refräng .

Vårt motto är: Spela så det gungar, träffas, ha kul ,och är man som vi mer än 500 år tillsammans och fortfarande gillar det, då är det skönt. Är då publiken också med på noterna blir det ännu mycket roligare.